НЕБЕЗПЕКА СПАЛЮВАННЯ ЛИСТЯ ТА ВІДХОДІВ ДЛЯ ДОВКІЛЛЯ! !
Сектор з питань цивільного захисту, надзвичайних ситуацій, мобілізаційної та оборонної роботи, опубліковано 21 вересня 2021 року о 08:57

Проблема утилізації рослинних решток та опалого листя більше стосується мешканців сіл, невеличких містечок та дачних ділянок. У великих містах є комунальники, котрі переймаються цією ситуацією, а люди просто палять зібрані купи листя та сміття, вважаючи, що «звільняють місце для нової молодої травички». Але при спалюванні руйнується ґрунтовий покрив і всі поживні речовини, які є в ґрунті. З листям згоряють зимуючі корисні комахи, знищується насіння і коріння рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння. До всього, спалювання трави і листя збільшує промерзання ґрунту у 2-4 рази. Спалювання листя загрожує не лише довкіллю, а й життю та здоров’ю людей, які можуть загинути внаслідок степових чи лісових пожеж.

Варто також сказати, що регулярне забруднення атмосфери має в собі й інші приховані небезпеки. З тліючого без доступу кисню листя й трави виділяється бензопірен, що може спричинити висипання на шкірі, бронхіт та навіть онкологічні хвороби. Лікарі попереджають про ризики для здоров’я, а екологи б’ють на сполох, адже це призводить до забруднення повітря, води та ґрунту, а також зникнення певних видів тварин. Варто пам’ятати, що спалювання листя найбільше шкодить тим, хто його палить, тобто людям та всім тим, хто вдихає цей дим. За підрахунками, при згоранні 1 тони листя утворюється 9 кг мікрочастинок диму, які під час вдихання осідають у дихальних органах людини, а також 3 кг чадного газу, який, зв’язуючись із гемоглобіном крові, блокує постачання кисню до тканин.

Разом з димом вивільняються пестициди та радіонукліди, діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин.

З листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що суттєво посилює забруднення атмосфери. При згорянні одного поліетиленового пакету, в повітря викидається близько 70 різних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людини. При горінні гуми утворюється канцероген-на сажа і оксиди сірки, які викликають респіраторні захворювання. Особливо це відчувають ті, хто скаржиться на бронхіт, бронхіальну астму, риніт тощо.

Що роблять з відходами у світі та в Україні?

Справді успішними у питанні переробки сміття можна вважати шведів. Сьогодні Швеція не лише переробляє більш ніж 99% своїх відходів, а ще й попутно імпортує майже 700 тисяч тонн сміття з інших країн. Пріоритетом виступає переробка сміття. Шведські домогосподарства роздільно збирають газети, пластик, метал, скло, електричні прилади, лампочки і батарейки. Також, в окремі мішки викидаються харчові відходи, листя і трава. Далі все це переробляється, використовується повторно або ж іде на добрива.

Швейцарія також вважається лідером у питаннях утилізації та переробки відходів. Вже у 2000 році у країні були заборонені сміттєві полігони, тому сьогодні більш як половина всього сміття йде на переробку. Тих, хто нехтує правилами і не сортує сміття, – штрафують.

У Бельгії в Брюсселі встановили 160 громадських компостерів, люди приносять органічні відходи з дому, які пересипаються відходами з територій довкола: листям, травою. Далі готовий компост використовується на прибудинкових територіях та для підживлення кімнатних рослин.

Львів’яни, послуговуючись досвідом Брюсселя, у тестовому режимі теж встановили декілька контейнерів для компостування органічних відходів. Вони розраховані на компостування зелених садових відходів та кухонних решток від мешканців міста. Рішення міксувати відходи пояснюють тим, що листя має досить жорстку структуру і само по собі компостується досить довго. А суміш листя з мокрими і більш азотовмісними кухонними відходами з додаванням спеціальних біопрепаратів для компостування дає можливість перетворювати листя на компост протягом одного сезону.

Студент із Закарпаття – Валентин Фречка робить з опалого листя папір для екопакетів. За свої досягнення юний винахідник вже отримав дві золоті медалі на міжнародних конкурсах.

А в Сумах працює громадська організація «Нове життя старого листя», яка переробляє опале листя на добриво. Листя збирають і за допомогою хробаків перетворюють на біогумус, яким потім удобрюють клумби.

А в Дніпрі затвердили нові Правила поводження з зеленими зонами. За ними прибирати опале листя будуть лише на доріжках та газонах у парках. Але під деревами листя не чіпатимуть, оскільки це призводить до винесення органічних добрив та зменшення ізоляційного шару ґрунту, який запобігає випаровуванню ґрунтової вологи та промерзанню коріння.

Важливо знати, що спалювання листя є незаконним і тягне за собою адміністративну відповідальність, бо є порушенням низки правил у сфері благоустрою населених пунктів та порушенням закону «Про охорону атмосферного повітря».


Пам’ятайте!

Навіть невелике вогнище на городі може стати страшною трагедією для людини й екологічною катастрофою для природи, адже у вогні гинуть тисячі комах, а дим надзвичайно шкідливий і провокує різноманітні хвороби.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux