Вирішили прийняти на роботу неповнолітнього працівника, що необхідно пам’ятати
Колот Інна Олександрівна, опубліковано 15 липня 2021 року о 10:55

Багато школярів і студентів у період канікул хочуть підзаробити, тому влаштовуються продавцями, офіціантами, барменами тощо. Проте роботодавцям з особливою уважністю необхідно ставитись до прийняття на роботу неповнолітніх. Це пов’язано насамперед із тим, що для цієї категорії осіб законодавство передбачає додаткові пільги та гарантії у сфері трудових відносин. У цій консультації зупинимося на нюансах, на які необхідно звернути увагу роботодавцю, який наймає неповнолітніх працівників.

З якого віку роботодавець може приймати неповнолітніх на роботу?

Згідно зі ст. 188 Кодексу законів про працю України приймати на роботу можна осіб, які досягли 16 років. Прийняти на роботу можна і 15-річного підлітка, проте у такому разі додатково слід отримати від одного з батьків або особи, яка їх замінює, письмову згоду. Роботодавець має право приймати на роботу осіб з 14 років, але тільки за одночасного дотримання таких умов:

  • якщо неповнолітній є учнем загальноосвітньої школи, професійно-технічного або середньоспеціального навчального закладу;
  • він виконуватиме легку роботу, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання; робота виконуватиметься у вільний від навчання час;
  • отримана згода одного з батьків або особи, яка їх замінює.

Законодавством не передбачена форма надання згоди одного з батьків або особи, яка їх замінює, на працевлаштування неповнолітнього. На практиці вони подають роботодавцеві заяву, у якій просять прийняти на певну посаду неповнолітнього.

Чи повинен роботодавець оплачувати попередній медогляд перед прийняттям на роботу неповнолітнього співробітника?

Так, повиненПояснимо чому. Усі працівники віком до 21 року повинні щорічно проходити обов’язкові медичні огляди (ст. 191 Кодексу законів про працю). Згідно зі ст. 17 Закону України «Про охорону праці» роботодавець зобов’язаний за свої кошти забезпечити фінансування та організувати проведення попереднього (під час прийняття на роботу) і періодичних (протягом трудової діяльності) медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному відборі, а також щорічного обов’язкового медичного огляду осіб віком до 21 року. Порядок проведення медичних оглядів таких працівників затверджений наказом МОЗ від 21.05.2007 р. № 246.

Як здійснюється ведення обліку неповнолітніх співробітників на підприємстві?

Згідно зі ст. 189 Кодексу законів про працю роботодавці зобов’язані вести спеціальний облік працівників, які не досягли 18 років, із зазначенням дати їх народження. Правила ведення такого обліку в законодавстві не встановлені. Роботодавець має право вести такий облік у довільній формі (лист Мінсоцполітики від 04.09.2013 р. № 697/021/106-13). Наприклад, це може бути окремий журнал обліку неповнолітніх співробітників.

Які існують обмеження за видами робіт?

Який порядок звільнення неповнолітньої особи за ініціативою роботодавця?

Звільнення працівників, молодших 18 років, за ініціативою роботодавця має свої особливості. Таке звільнення в принципі допускається, проте, крім дотримання загального порядку звільнення, роботодавцеві необхідно отримати згоду районної чи міської служби у справах дітей. А якщо йдеться про звільнення за підставами, зазначеними в п. 1, 2 та 6 ст. 40 Кодексу законів про працю, то звільнити неповнолітнього можна тільки у виняткових випадках і лише з подальшим працевлаштуванням. Наприклад, посада, яку обіймає неповнолітній, потрапляє під скорочення. Звільнити такого співробітника на підставі п. 1 роботодавець може з відома служби у справах дітей і лише за умови, що звільнений співробітник буде працевлаштований.


Інна Колот, головний спеціаліст з питань контролю додержання законодавства про пацю та зайнятість населення, інспектор праці виконавчого комітету Межівської селищної ради


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux