Оцінка потреб для розроблення стратегії сектору охорони здоров'я
Василенко Любов Олексіївна, опубліковано 05 липня 2021 року о 10:13

AICM Humanitarian Foundation 2021

COMMUNITY HEALTH NEEDS ASSESSMENT PRESENTATION

(презентація оцінки потреб)

 SUMMARY REPORT

1. Передумови та обґрунтування оцінки потреб

Розвиток системи охорони здоров’я та забезпечення якісних медичних послуг для мешканців - одне з найбільш актуальних та домінуючих завдань Межівської громади. Щоб отримати надійну базу для визначення цілей та напрямів подальшого розвитку закладів системи охорони здоров’я, в період з листопада 2020 року по березень 2021 року було проведено розширену оцінку потреб.

На основі проведеної оцінки потреб вдалося отримати суттєве уявлення про умови, сильні сторони та проблеми стану системи охорони здоров’я громади. Також було проведено опитування мешканців щодо задоволення медичними послугами, результати якого включили в оцінку потреб та опис нинішньої ситуації.

Основні результати та ключові висновки оцінки потреб існуючої мережі закладів системи охорони здоров'я Межівської громади представлені у цьому звіті. Він буде використовуватися як інформаційна база для формулювання стратегії та вироблення необхідних заходів для подальшого поліпшення здоров'я населення, підвищення якості надання медичних послуг. Ця оцінка потреб є першим і найважливішим кроком у цьому процесі.

Проведення оцінки потреб, а також формулювання стратегії підтримується проектом «Зміцнення ресурсів для сталого розвитку приймаючих громад на сході Україні», реалізованим Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ). Від імені GIZ експерти AICM підтримують та консультують робочу групу громади.

2. Методологія та методи збору даних

Для розробки стратегічного документу здоров’я громади (Community health), потрібно розуміти, що впливає на здоров'я населення, які є потреби у жителів громади, які ресурси має громада для покращення здоров'я, а яких не вистачає. Збір та аналіз даних дозволяє визначити ключові бар’єри та сильні сторони, а це означає, що подальший крок стратегічного планування, зокрема SWOT аналіз або інші інструменти, буде проводитися на основі достовірних даних та допоможе сформулювати пріоритетні напрямки та завдання стратегії “Здоров’я громади”.

Здоров'я громади (Community Health) є заходами як приватних, так і публічних (державних) інституцій щодо підтримки, захисту і збереження стану здоров'я певної групи людей, в даному випадку - заходи Межівської селищної територіальної громади.

Протягом листопада 2020 – березня 2021 були застосовані наступні методи збору інформації:

  • збір вторинних статистичних даних (показники захворюваності, стан навколишнього середовища, соціально-економічні умови, розвиток інфраструктури підтримки здоров’я, стан закладів охорони здоров’я, інше);
  • онлайн опитування жителів громади щодо задоволеності медичним обслуговуванням та визначення потреб і стану здоров’я жителів громади;
  • опитування жителів громади віком 60+ методом безпосереднього анкетування інтерв’юерами щодо задоволеності медичним обслуговуванням та визначення потреб і стану здоров’я жителів громади;
  • онлайн опитування медичного персоналу щодо задоволеності умовами професійної діяльності;
  • збір та аналіз даних, проаналізованих експертами з юридичних питань, інженерами з будівель, з медичного обладнання, спеціалістом з аптечної мережі, децентралізації та фінансів. Спеціалісти аналізували наявну ситуацію, відповідність потужностей медичної мережі потребам населення та можливостям громади.

Всі дані і інформація були зібрані, оброблені і проаналізовані робочою групою спільноти і експертами AICM. В ході серії зустрічей (онлайн зустрічі 19.02.21; 11.03.21; 25.03.21) була проведена оцінка і підготовлений звіт.

3. Здоров'я Громади. 

3.1 Загальні характеристики

Рис.1. Мапа Межівської селищної територіальної громади

Межівська селищна територіальна громада, що територіально знаходиться у Дніпропетровській області, створена у листопаді 2017 року. До складу Межівської селищної громади входить 7 старостинських округів та центральна садиба, які налічують 30 населених пунктів. Загальна площа території громади 630,03 кв.км, що становить 51 % від території Межівського району.

1. СТАТИСТИЧНО-ДЕМОГРАФІЧНІ ДАНІ (станом на 01.01.2021 року):

1.1.Площа - 630.03 кв.км.

п/п


Назва старостинського округу

Перелік населених пунктів, які входять в старостинський округ

1

Демуринський з центром в смт. Демурине

селища Демурине, села Володимирівка, Василівка Межівського району Дніпропетровської області

2

Веселівський з центром в с.Веселе

села Веселе, Олександрівка, Попутне Межівського району Дніпропетровської області

3

Іванівський з центром в с.Іванівка

село Іванівка Межівського району Дніпропетровської області

4

Новогригорівський з центром в с.Новогригорівка

села Новогригорівка, Водолазьке, Красногорівка, Юр’івка Межівського району Дніпропетровської області

5

Преображенський з центром в с.Преображенка

села Преображенка, Всесвятське, Новотроїцьке Межівського району Дніпропетровської області

6

Райпільський з центром в с.Райполе

села Райполе, Колона-Межова, Новопідгородне, Біляківка (Краснознам’янка), Мар’івка, Новоолександрівка, Сухарева Балка Межівського району Дніпропетровської області

7

Український з центром в с.Українка

села Веселе, Вознесенське, Жукове, Запорізьке, Новолозуватівка, Славне, Степове, Українка Межівського району Дніпропетровської області.

1.2.Населення громади складає - 15410 осіб (станом на 01.01.2021 року)

3.2 Відповідні соціальні та економічні умови

Протяжність доріг – 246 км.

До складу громади входять 2 смт (Демурине, Межова) і 28 сіл: Біляківка, Василівка, Веселе (кол. Межівська сел/р), Веселе (кол. Веселівська с/р), Водолазьке, Вознесенське, Володимирівка, Всесвятське, Жукове, Запорізьке, Іванівка, Колона-Межова, Красногорівка, Мар'ївка, Новогригорівка, Новолозуватівка, Новоолександрівка, Новопідгородне, Новотроїцьке, Олександрівка, Попутне, Преображенка, Райполе, Славне, Степове, Сухарева Балка, Українка та Юр'ївка.

Економіка Межівської селищної територіальної громади представлена в переважній більшості підприємствами агропромислового сектору.

Територія громади включає в себе 55,6 тис. га земель сільськогосподарського призначення, з них 82% ріллі. Найбільший банк землі мають підприємства : СФГ «Яна» - 2918 га, СФГ «Птиця» - 1 010 га, ТОВ «Межівське» - 2433 га, СФГ «Лад» -1 054 га, ТОВ «Агрофірма Обрій» - 3337 га, ТОВ «Нива ПГК» - 1 900 га, ТОВ «Агрофірма Промінь» -1967 га, ТОВ «Перемога» -2 200 га, СФГ «Вектор Х» - 1649 га, СФГ «Лада Агро» - 1 568 га. Галузь тваринництва почала відновлюватися лише останні роки. У 2018 році побудована та запрацювала тваринницька ферма по СФГ «Макара», яка є молочно товарною, розширено свиноферми по СФГ «Яна» та ТОВ СК «Дніпровський».

На території громади здійснює свою діяльність ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат», яким розробляється Вовчанське розсипне родовище титано-цирконієвих руд, та проводиться попереднє збагачення з наступним розділенням мінералів (юридичною адреса у с. Новоандріївка Васильківської ОТГ). Обсяг комерційних запасів становить 28 млн. м3.

Компанією «СОЛАР ФІЛД ГРУП» на території Межівської громади реалізується проект з будівництва великої промислової сонячної електростанції потужністю понад 100 МВт на ділянці площею 257 га.

Всього на території громади здійснюють свою діяльність майже 500 суб'єктів господарювання. З них 21 – юридично не зареєстровані на території громади.

В селах робочі місця створені, в основному, одноосібниками, фермерськими господарствами, та працівниками установ та закладів соціально-культурної сфери.

З метою покращення соціального обслуговування мешканців, в громаді створено та діє Комунальний заклад “Центр соціальних послуг”, основним завданням якого є виявлення громадян, які потребують сторонньої допомоги, визначення їх індивідуальних потреб у соціальному обслуговуванні та забезпечення якісного надання соціальних послуг. Заклад має чотири структурні підрозділи:

  • Відділення соціальної допомоги вдома;
  • Відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги;
  • Відділення денного перебування (Центр соціальної активності);
  • Відділення надання соціальних послуг сім'ї, дітям та молоді.

3.3 Статистичні показники

Показник народжуваності. Значення середнього показника по Дніпропетровській області складає 7,6, по Україні - 7,4. В той час як значення цього показника для Громади складає - 6,5 (станом на 2019). Водночас простежується ще й тенденція до зниження цього показника у громаді за останні 3 роки (9,3 - 8,9 - 6,5).

Показник “Природний приріст населення” має таку динаміку: (-10,7; -9,2; -13).

Показники щодо інфекційних захворювань (ВІЛ, туберкульоз, вірусні гепатити) у Громаді є нижчими за обласні показники.

1) ВІЛ (динаміка 50,5 - 34,3 - 34,8) - По області 65,6.

2) ТБ (динаміка 42 - 34, 3 - 47,9) - По області 52,6

3) Гепатит B,C (4,3 - 4,4 - 4,4).

Рівень смертності від інфекційних хвороб

1) ВІЛ (динаміка 8,6 - 4,4). По області 16,6.

2) ТБ (динаміка 12,6 - 4,3 - 4,4). По області 12.

3) Гепатит B,C (0 - 0 - 0).

Показники рівня смертності від інфекційних хвороб: ВІЛ - нижчі за середньообласні показники та простежується динаміка щодо підвищення.

Рівень первинної інвалідності осіб працездатного віку:

1) хвороби системи кровообігу (динаміка 12,2 - 9,8 - 10,4);

2) новоутворення (динаміка 11,4 - 5,7 - 13,7);

3) ендокринні хвороби (динаміка: 3 - 4,9 - 1,6);

4) хвороби органів дихання (динаміка: 2,3 - 0 - 0,8)

5) інфекційні та паразитарні хвороби (динаміка: 3 - 1,6 - 0). 

Простежується тенденція до збільшення кількості інвалідизації внаслідок новоутворень.

Показник вакцинації населення, відповідно до “календаря щеплень”, вищий за 96%, окрім: вакцинації проти Гепатиту В: 84,1; ХІБ-інфекції: 76,4; кашлюку: 59,5; поліомієліту: 55,9.

Статистика викликів екстреної медичної допомоги - (інформація відсутня).

За результатами проведеного опитування серед населення, встановлено, що загальний показник задоволеності станом власного здоров'я складає “5” (за 10-бальною шкалою). Понад 54,8% опитаних декларували наявність у них хронічних захворювань.

3.4 Навколишнє середовище та існуючі ризики для здоров’я

Підприємства, що забруднюють довкілля (та\або ризики для здоров’я населення) відсутні.

Послуги з водопостачання та водовідведення в громаді здійснює ДОКП “Межівський комунсервіс” (селище Межова та с. Веселе), всього підключено 1318 абонентів, обслуговує 27 км водогону та 8,2 км каналізаційних мереж.

Головним джерелом центрального водопостачання смт. Межова є свердловини підземних вод, які розташовані за 27 км від селища. Доступні обсяги підземної води, які придатні для питного водопостачання, досить незначні.

Більшість населених пунктів мають проблеми щодо забезпечення питною водою. Жителі населених пунктів громади отримують воду із колодязів та користуються свердловинами індивідуально по господарствах.

Рекреаційний потенціал довкілля:

  • Згідно прийнятої у Громаді Програми озеленення здійснюються заходи з висадження дерев, створення паркових зон тощо.
  • Проводяться оздоровчі табори для дітей в рамках діяльності пластунського руху (15 жителів Громади є повноцінними членами організації Пласт).
  • Потенціал зеленого туризму на території Межівської громади поки що не розкритий через незначну обізнаність потенційних туристів з природними багатствами території громади.
  • Завдання розвитку зеленого туризму реалізується через проекти, якими передбачено облаштування громадських місць для можливості проведення масових заходів та відпочинку людей, навчання власників садиб та популяризацію громади як туристично привабливої екологічно чистої території.
  • Природну красу території представляє оглядово-екскурсійний маршрут: «Перлини нашого краю» смт. Межова- с.Славянка –с.Крутоярівка – смт.Межова, що запрошує помилуватися краєвидами ландшафтних заказників.
  • Однією з туристичних переваг місцевості є кургани, які являють собою археологічні пам'ятки племен Скіфів ІІ ст., які залишили по собі велику кількість курганів. Загалом налічується 111 пам'яток археології.
  • Системний моніторинг якості повітря на території громади не проводиться, що не дає змоги пов'язати вплив шкідливих чинників з показниками захворюваності та смертності.
  • Частка домогосподарств з централізованим водопостачанням питної води складає тільки 22,5%, технічної 22,5% від загальної чисельності домогосподарств Громади.
  • Моніторинг якості питної води проводиться лише 4 рази на рік (централізовані джерела) та 6 разів на рік (децентралізовані джерела).
  • Кількість підприємств, що сплачують екологічний податок, потужності виробництва яких розташовані на території громади (2017 р. - 39; 2018 р. - 39; 2019 р. - 39).
  • Послугами з вивезення ТПВ охоплено 25.9% домогосподарств Громади.

3.5 Інфраструктура підтримки здоров'я

За даними Межівської територіальної громади система інфраструктури підтримки здоров’я представлена закладами спортивного спрямування : 1 спортивний комплекс в смт Межова, 8 футбольних полів, 5 майданчиків з тренажерним обладнанням, 3 майданчики для Воркауту, 16 дитячо-ігрових майданчиків, 6 спортивних залів. Діє СКЗПО «Межівська дитячо-юнацька спортивна школа»: 5 відділень: боротьба вільна, волейбол, легка атлетика, пауерліфтинг, футбол (займається 324 дитини), на базі СЗШ No 1 працює приватна секція з карате (70 дітей), три приватних фітнес зали, діють громадські тренажерні зали. Триває співпраця з ГО «Федерація футболу».

Недостатньо розвинена велосипедна та пішохідна інфраструктура .

Останнього року збільшився відсоток адміністративних будівель, які обладнані для маломобільних груп населення (2018 - 65%, 2019 - 65%, 2020 - 80% відповідно).

Висвітлення активностей медзакладів громади та популяризація здорового способу життя здійснюється на офіційному сайті громади (https://mezhova.otg.dp.gov.ua/ua), в місцевих ЗМІ, та на Дніпропетровському телевізійному каналі ТБ.

Однак, за результатами опитування населення, було встановлено, що найбільш поширеними каналами інформування населення про послуги з охорони здоров'я є особиста комунікація з лікарями та медпрацівниками (85,6%) та поради друзів, родичів (64,4%), а не офіційні веб сайти, місцеві ЗМІ та офіційні інтернет ресурси медзакладів та Адміністрації.

У громаді діють такі програми промоції здоров'я:

  • Протидія насильству - Програма регіонального рівня.
  • Профілактика дорожньо-транспортного травматизму - Селищна програма фінансової підтримки та розвитку КНП "Центральна лікарня" Межівської селищної ради на 2019-2022 роки"
  • Безпека на робочих місцях - Селищна програма фінансової підтримки та розвитку КНП "Центральна лікарня" Межівської селищної ради на 2019-2022 роки"
  • Сексуальне здоров'я та контрацепція; репродуктивне здоров'я жінок і чоловіків; планування сім'ї - Селищна програма фінансової підтримки та розвитку КНП "ЦПМСД "МСР" на 2019-2021 роки"
  • Програми контролю ВІЛ-інфекції / СНІДу - Програма регіонального рівня, фінансується районною радою
  • Контроль за туберкульозом - Програма регіонального рівня.
  • Здоров’я дітей дошкільного віку; Здоров’я підлітків - Селищна програма фінансової підтримки та розвитку КНП "Центральна лікарня" Межівської селищної ради на 2019-2022 роки"
  • Безпека в навчальних закладах; геріатричне здоров'я; вакцинація - Селищна програма фінансової підтримки та розвитку КНП "ЦПМСД "МСР" на 2019-2021 роки"
  • Соціально-адміністративна сфера

Протяжність велосипедних та пішохідних доріжок не змінювалася протягом останніх 3-х років, та складає 5,4 та 7,85 км відповідно.

Кількість ігрових майданчиків для дітей (15), спортивних майданчиків для людей різного віку (3), муніципальних спортивних та різних залів (3) теж не змінювалась протягом останніх 3-х років.

На території громади наявний 1 офіційний сільськогосподарський ринок. На території Межівської громади у смт. Межова здійснює діяльність торгівельний майданчик, на майданчику є лабораторія для контролю якості продукції. Стихійні ринки на території громади відсутні.

80% адміністративних будівель, обладнані та є доступні для маломобільних груп.

Жоден із навчальних закладів не пройшов оцінку Здоров'я та безпека в навчальних закладах.

4. Надання медичних послуг

Первинний рівень 

Правові умови: 

Ліцензія на медичну практику видана КНП "Межівський центр первинної медико - санітарної допомоги". (наказ МОЗ України № 1758 від 27.09.2018р.)

Укладено з НСЗУ Договір про медичне обслуговування населення щодо надання первинної медичної допомоги

Функціональні умови:

  • Кількість лікарів ПМД - 16, середній мед персонал - 43 Загальна чисельність штату КНП - 97. Кількість працівників адміністративного апарату перевищує 20% від загальної кількості працівників КНП. Адм 20, загальна к-ть 97.
  • Загальна кількість населення - 15410 осіб, укладено декларацій - 17254. Загальна кількість декларацій, заключених з дітьми – 3242. В закладі працює 2 лікаря педіатра, але на даний час 1 педіатр знаходиться в декретній відпустці. З лікарем педіатром заключено 934 декларації (виключно з дітьми) при нормі – 900. Інші діти (2308 осіб) заключили декларації з сімейними лікарями.
  • Лікарі первинної ланки не працюють в закладах іншої форми власності.
  • В Закладі наявні кабінети забору (Межівська АЗПСМ Славянська АЗПСМ Новопавлівська АЗПСМ, Зорянська АЗПСМ).
  • З липня 2019 року в Межівській АЗПСМ впроваджена робота кабінету телемедицини з консультуванням на рівні обласних лікарів різних спеціальностей.             В закладі також впроваджено попередній запис на прийом до лікарів.
  • Згідно колективного договору у закладі діє тарифна система оплати праці згідно спільного Наказу Мінпраці та соцполітики і МОЗ України від 05.10.2005 року № 308/519. Преміювання проводиться згідно Положення про преміювання та винагороду працівників (додаток №9 до колективного договору) Лікарі ЗПСМ та медичні сестри отримують щомісячну премію за кількість заключених декларацій з населенням. Нарахована премія у повному обсязі отримується лікарем лише за умови виконання індикаторів якості, які спрямовані на покращення сервісу, якості обслуговування та підвищення рівня надання первинної медичної допомоги.
  • Наявні умови для подання даних до Електронної системи охорони здоров'я з використанням кодування за міжнародною класифікацією ІСРС-2.
  • У 2020 році лікарями, які надають ПМД здійснено 1739 відвідувань пацієнтів вдома. Із них з приводу захворювань 1286 (74%), активних відвідувань 453 (26%). Було організовано 457 стаціонарів вдома.

ЦПМСД не має заключених угод зі страховими компаніями по добровільному медичному страхуванню (ДМС). У страховій компанії ПАТ «НАСК «ОРАНТА» застраховані медичні працівники від СНІД та водії від нещасних випадків на транспорті.

Інфраструктурні умови:

Мережа пунктів надання ПМД громади складається з місць надання послуг амбулаторно (7 амбулаторій та 10 ФАПів).

(Межівська АЗПСМ, Зорянська АЗПСМ, Демуринська АЗПСМ, Новопідгороднянська АЗПСМ, Новопавлівська АЗПСМ, Слов'янська АЗПСМ, Іванівська АЗПСМ)

В оренді знаходяться наступні будівлі:

  • будівля де розташована центральна амбулаторія - Межівська АЗПСМ, приміщення в оренду надає КНП «Центральна лікарня» МСР»;
  • приміщення Антонівського та Богданівського фельдшерських пунктів, орендодавець - Новопавлівська СТГ;
  • приміщення Миронівського фельдшерського пункту, орендодавець - Слов’янська СТГ.
  • В Закладі в наявності – 14 одиниць автотранспорту, із яких : 3 автомобілі в неробочому стані, 11 автомобілів перебувають в робочому стані (2009р.випуску- 2шт.., 2012р випуску – 6шт.,; 2018р.випуску- 2шт.;, 2020р.випуску- 1шт.)

По закладу видано наказ від 08.01.2021 року № 21 «Про дотримання вимог інфекційного контролю за туберкульозом на території Межівського району». Розроблено та затверджено заходи. Відсутній інфекційний контроль COVID-19

Інклюзивність будівель недостатня та не відповідає нормам ДБН.

Детальний опис стану споруд у додатку.

Вторинний рівень 

Правові умови

Комунальне некомерційне підприємство "Центральна лікарня"Межівської селищної ради" має Ліцензію на медичну практику.

Договір з НСЗУ за Програмою медичних гарантій планується укладення на амбулаторну допомогу станом на 07.04.2021р. за пакетами:

  • Стоматологічна допомога дорослим та дітям
  •  Гістероскопія;
  •  Ведення вагітності в амбулаторних умовах;
  • Мобільна паліативна медична допомога дорослим та дітям;
  • Медична допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах (профілактика, спостереження, діагностика, лікування та медична реабілітація).
  • Договір з НСЗУ за Програмою медичних гарантій планується укладення на стаціонарну допомогу станом на 07.04.2021р. за пакетами:
  • Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах;
  • Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим та дітям;
  • Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій;

Функціональні умови

Профіль лікарні – загального профілю з спеціалізованими ліжками (педіатричні, хірургічні, гінекологічні, неврологічними, ВАІТ)

В КНП "Центральна лікарня" Межівської селищної ради працює 104 працівників, з них на 01.01.2021 р. -– 17 лікарів, 61 м/сестри. У зв’язку з скороченням штатних посад за останні 3-5 років, зменшилися штатні посади та фізичні особи. Кількість скорочених посад лікарів у порівнянні з 2019 роком 15,5.

Заклад в межах госпітального округу не визначений опорную лікарнею,згідно чинного законодавства ЕМД надається усім пацієнтам, які на неї потребують (окрім затверджених наказом ДОЗ ДОДА маршрутів пацієнта на ГПМК, ГІМ, COVID-19, пологів, неонатальної допомоги, інфекційних захворювань та дитячої хірургії).

Від 27.11.2019 р. згідно ПКМУ №1074 «Деякі питання створення госпітальних округів» (та ПКМУ №589 від 19.06.2020р. «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 листопада 2019р. №1074») заплановані госпітальні округи перенесені на обласний рівень, тобто окружними лікарнями у Дніпропетровській області являються КП «Дніпропетровська обласна клінічна лікарня ім. І.І. Мечникова» ДОР» для дорослого населення, та КП «Дніпропетровська обласна дитяча клінічна лікарня» ДОР» - для дитячого.

Ліжка для хворих з Covid відсутні

Лікарня не є центром госпітального округу.

У структурі поліклініки введені 10 ліжок денного стаціонару, які плануються до використання після проведення ремонтних робіт приміщення восени 2021р.

Наявні виїзні форми надання допомоги (паліативна, невідкладна, лабораторна)

Хірургічна активність по стаціонару складає за 2020 рік – 651 розшарування по патологіях у додатку.

Спеціалісти лікарні не працюють в медичних закладах інших форм власності.

Наявні програми з інфекційного контролю та дотримання заходів проводяться згідно з нормами чинного законодавства.

 Інфраструктурні умови

Цілісний майновий комплекс КНП "Центральна лікарня" Межівської селищної ради прийнято у власність територіальної громади смт. Межова у квітні 2018 року.

КНП "Центральна лікарня" Межівської селищної ради - суб'єкт, цілісний майновий комплекс, основні приміщення та підрозділи розташовані у 9-ти будівлях, за адресою смт. Межова вул. Сонячна, 12 (стаціонар, поліклініка, інфекційне відділення, пологовий будинок, морг, хоз будівля, трансформаторна, хлораторна та гаражі). Технічний стан будівель - незадовільний, в експлуатації 44 роки, та мають високий рівень зношеності інженерних комунікацій та шляхового покриття на внутрішньолікарняних дорогах.

Наявний автотранспорт: – 2 автомобілі несправні, УАЗ 3962 – орендується, УАЗ 3962 – ургентні перевозки, ВАЗ 21043 – відрядження, САЗ 3507 – вантажні перевезення, Апарат рентгено-флюорографічний перевозний «Індіарс-П» на базі автобуса «Богдан А092»

 КНП "Центральна лікарня" Межівської селищної ради обслуговує жителів Межівської, Новопавлівської та Слов’янської громад. Облік послуг у розрізі громад не проводиться.

Заключені договори між ЛПЗ та страховими компаніями на страхування співробітників:

Наявні. Співробітники застраховані у Фонді соціального страхування України. 80 співробітників ЛПЗ які мають ДМС.

Операційні умови:

Кількість відвідувань поліклініки КНП "Центральна лікарня" Межівської селищної ради за 2020 р.р. складала 36396. Що складає у 2020 році 99 відвідувань в день.

Статистика звернень в поліклініку по патологіям - Облік не проводиться.

Багатопрофільний цілодобовий стаціонар КНП "Центральна лікарня" Межівської селищної ради налічує 60 ліжок стаціонару.

  1. Відділення анестезіології та інтенсивної терапії на 3 ліжка
  2. Терапевтичне відділення на 30 ліжок, з них 8 ліжок неврології
  3. Хірургічне відділення на 17 ліжок, 12 ліжок хірургії та 5 гінекології (з них 3 ліжка патології вагітних)
  4. Педіатричне відділення на 13 ліжок.

Для надання цілодобової медичної допомоги передбачено чергування бригади лікарів у складі анестезіолога, терапевта, хірурга.

Кількість госпіталізацій до стаціонару у 2020р. - 1873

Повторні госпіталізації протягом місяця ( по відділенням): всього 22 госпіталізації.

По патологіям: Гінекологічна – 3; Хірургічна – 3; Терапевтична – 14; Неврологічна – 2.

Оперативні втручання , структура за 2020р.

Хірургічна робота амбулаторно-поліклінічного закладу за 2020 рік склала 301 оперативних втручань, із них: операції на органах вуха, горла, носа - 24; операції на сечостатевій системі - 1; операції на кістково-м’язовій системі - 3; операції на шкірі та підшкірній клітковині - 33; інші - 240.

Хірургічна робота стаціонару за 2020 рік склала 350 оперативних втручань.

Амбулаторні звернення до приймального відділення у позаробочий час – 831.

Лабораторні послуги надаються в двох місцях забору матеріалів. За 2020 рік проведено 82928 досліджень.

Штатний розпис клініко – діагностичної лабораторії налічує 10,5 посад, з них 2 посади лікарів-лаборантів.

Мережа медичних та аптечних закладів інших форм власності на території Межівської громади представлена :

близько 10 аптечними об’єктами. З них 2 мають діючий договір про реімбурсацію за державною програмою “Доступні ліки”.

Приватні медичні заклади на території громади відсутні.

5. Фінансові показники рівня громади в галузі охорони здоров'я

Загальний обсяг фінансування з власних надходжень місцевого бюджету Межівської селищної територіальної громади за напрямками «охорона здоров'я» та «громадське здоров'я» складає :

2018 рік – 2850,7 тис.грн., 2019 рік – 2582,2 тис.грн., 2020 рік – 3706,1 тис.грн.,

відповідно має питому вагу в структурі видатків:

2018 рік – 4,5%, 2019 рік – 3,6%. 2020 рік – 5%

та в перерахунку на одного мешканця складає:

2018 рік – 0,12 тис.грн., 2019 рік – 0,11 тис.грн., 2020 рік – 0,16 тис.грн.

В той час коли доходи на одного мешканця громади представлені сумами:

2018 рік – 9355,02 тис.грн., 2019 рік – 9676,57 тис.грн., 2020 рік – 8351,17 тис.грн.

У 2020 році два заклади охорони здоров’я Межівської громади працювали за Програмою медичних гарантій та отримували кошти з НСЗУ у відповідності до заключених договорів.

Так, КНП “Центр первинної медико-санітарної допомоги” Межівської селищної ради” за 2020 рік отримало фінансування за ПМГ “Первинна допомога” в розмірі 10037,56 тис.грн. та кошти по COVID-19 в сумі 318,39. В структурі всіх надходжень на утримання закладу це складає 76,9%, в той же час частка місцевого бюджету - 22,0%. Видатки на оплату праці складають 75,5% в структурі всіх використаних коштів. Середня заробітна плата - 6316,5 грн.

На 2021 рік заплановані надходження за Програмою медичних гарантій на фінансування КНП “Центр первинної медико-санітарної допомоги” Межівської селищної ради” в розмірі 13062,0 тис. грн.

КНП “Центральна лікарня” Межівської селищної ради” за 2020 рік отримало фінансування за ПМГ (3 пакети) в розмірі 13588,0 тис. грн. В структурі всіх надходжень на утримання закладу це складає 62,7%, в той же час частка місцевого бюджету - 24,0%. Видатки на оплату праці складають 58,5% в структурі всіх використаних коштів. Середня заробітна плата - 7846,5 грн.

В 2021 році згідно умов міжмуніципального договору між Межівською СТГ та Новопавлівською та Слов’янською сільськими територіальними громадами, КНП «Центральна лікарня» Межівської селищної ради отримала бюджетні призначення на поточний рік у сумі 646,450 тис. грн., в тому числі з Новопавлівської СТГ- 386,45 тис. грн., та з Слов’янської СТГ- 260,0 тис. грн. В минулому 2020 році отримано з бюджету Межівського району -616,947 тис. грн., з бюджету Новопавлівської СТГ -755,1 тис. грн.

Очікуваний обсяг надходжень коштів за надання платних послуг у КНП «Центральна лікарня» МСР» у 2021 році – 454,235 тис. грн.

6. Відгуки мешканців

6.1 Профіль пацієнта 

Середньостатистичний показник віку за даною вибіркою склав 51 рік (у діапазоні від 17 до 91 року). За відсотковим розподілом: категорія населення 60+ склала понад 25% опитаних. Найбільш активно відгукнулись на пропозицію висловити свою думку задля розбудови ефективної системи охорони здоров'я у Громаді саме жінки (67,4%). Розподіл респондентів за місцем проживання у населених пунктах Демурине, Новопавлівка та Іванівка представлений майже рівномірно, і загалом складає близько 12% від вибірки. За статусом робочої\професійної зайнятості переважають працевлаштовані (51%).

Стан здоров'я та спосіб життя

54,8% опитаних заявили, що мають низку хронічних захворювань

Найбільша кількість (47%) опитаних приділяють фізичній активності (фізичної активності від помірної до високої інтенсивності) близько 2-5 годин на тиждень.

Розподіл відповідей щодо запитання «чи маєте Ви зайву вагу» є приблизно рівномірним (45,4% та 54,6%). 72,7% заявили, що вони взагалі не мають звички палити цигарки. 63,7% респондентів вживають алкогольні напої «Рідше, ніж раз на місяць, або ніколи».

Медична допомога

Найчастіше пацієнти схильні звернутися по медичну допомогу до сімейних лікарів (77,3%) та фельдшерів, медсестер (62%), лікарями в поліклініці (55,4%). Найрідше вони користувались послугами стаціонару та пологових відділень (22% та 4,8% відповідно). Переважна більшість опитаних (70-90%) висловлюють середній рівень задоволеності послугами всіх лікарів. Домінування висок оцінок зафіксоване тільки для фельдшерів, медсестер (52%).

Серед основних проблем у сфері надання послуг з охорони здоров'я пацієнти відзначили «брак медичного персоналу» (86,4%), «брак сучасного медичного обладнання» (85%), «брак фаховості, некомпетентність медперсоналу» (84,4%), «недбалість медичного персоналу» (81,4%), «неформальні платежі» (45,3%).

Понад 60% пацієнтів оцінюють свій рівень довіри до офіційної медицини як середній.

Поінформованість

У переліку джерел поінформованості щодо послуг з охорони здоров'я респондентами були відзначені: «офіційний веб сайт медичної установи» (31%), «сторінка медичної установи в соцмережах» (33,5%), «Офіційна група/канал медичного закладу в месенджерах (наприклад Telegram)» (16,5%). Найбільше, пацієнти схильні «користуватися» такими джерелами як «поради місцевого лікаря» (85,6%), «поради друзів, родичів» (64,6%).

Доступність та корупція

Близько 60% опитаних визначили рівень фінансової доступності медичних послуг для них особисто як середній. Оцінка фізичної/територіальної/транспортної доступності медичних послуг теж на середньому рівні (понад 60%).

Найчастіше пацієнти декларували оплату «товарів медичного призначення» (39,3%), «лабораторно-діагностичні послуги» (33,7%). 46,7% опитаних сплачували офіційно через касу, 65,4% сплачували неформально. 38,6% опитаних задекларували, що вони жодного разу не сплачували за медичні послуги

Вакцинація

32,1% опитаних висловили своє позитивне ставлення до вакцинації, а 30,5% - негативне.

Серед причин відмови від вакцинації були оголошені «остерігались шкоди для здоров’я та можливих негативних наслідків від вакцинації» (42%), «не довіряю виробникам вакцини» (36,%).

Не погоджуються на вакцинацію від COVID-19 72,2% опитаних

 6.2 Профіль медпрацівника

За соціально-віковими характеристиками. Серед медпрацівників переважають жінки (89%); найбільш часта вікова категорія 38-56 років (51%), старший вік (57-77 років) – 24%; Дорога на роботу займає до півгодини у 66% медпрацівників, до години 25%, понад годину 9%

За функціонально-фаховими характеристиками. Переважає середній медичний персонал (52%), лікарський склад (22%), молодший медичний персонал (16%), адміністративно-управлінський (8%). Понад 10 років працюють 68% медпрацівників, 0- 3 років – 17%

Соціальна ситуація професійної діяльності

Опитані висловлюють низький рівень задоволеності такими видами соціального захисту медичного персоналу: «Гарантований державою рівень зарплати» (78%) та «додаткова пільгова відпустка» (61%). За іншими видами- «Гарантоване збереження робочого місця у державному закладі», «Можливість раніше вийти на пенсію за вислугу років», «Пільги у соціальному страхуванні», «профспілкова підтримка» - у них простежується неоднозначне ставлення (приблизно порівну представлені як низькі, так і високі оцінки)

Умови здійснення професійної діяльності

В найбільшій мірі медпрацівники висловили своє задоволення «Кімнатою відпочинку для персоналу» (88%), «матеріально-технічним станом приміщень (меблі, ремонт …» (69%). Найбільше незадоволення викликають «Дотримання санітарно-гігієнічних норм» (71%), «Обсяг професійного навантаження» (65%) та «Підтримка професійних та організаційних ініціатив працівників» (62%)

Мотивація здійснення професійної діяльності

Серед мотивів, що утримують медпрацівників на основному місці роботи в медзакладі, зі значним «відривом» домінує «Гарантія збереження робочого місця та стабільної заробітної плати» (80%). Друге та третє місце посідають «зручний графік роботи» та «зручна доступність до місця роботи» (39% та 32% відповідно).

Психоемоційний стан працівника

85% медпрацівників декларують низьку кількість їх конфліктів з пацієнтами (жодного разу, або 1-5 разів за рік)

Серед стресогенних чинників здійснення професійної діяльності медпрацівниками були визначені «Низькі доходи, нестача грошей» (74,10%) та «Втома, та емоційне виснаження» (60,43%). Цікавим виявився той факт, що навіть «побоювання втратити роботи» значно втрачає свою «стресогенність» перед таким психоемоційним викликом як «втома та емоційне виснаження» (23% та 60,43% відповідно).

Просвітницькі та профілактичні заходи

98% медпрацівників декларують, що жодного разу не зустрічалися з проблемами домашнього та гендерного насилля серед їх пацієнтів. І тільки 0,71% зазначили, що зустрічаються з такими проблемами понад 10 разів протягом року

Найбільш пріоритетними темами просвітницьких заходів для підвищення якості професійної діяльності медпрацівниками були визначені «профілактика професійного вигорання» (58%), «підвищення стресостійкості» (41%).

Найбільш корисними та ефективними були визначені такі форми організації просвітницьких заходів як «самоосвіта» (59,42%), «курси підвищення кваліфікації» (52,17%) та «науково-практичні конференції» (26,09%).

Висновки

У сфері надання медичної допомоги у Межівській територіальній громаді можна виділити такі позитивні фактори:

  • Збережені два лікувально-профілактичні заклади (первинний рівень КНП «Центр ПМСД Межівської селищної ради» КНП «Центральна лікарня Межівської селищної ради»).
  • Збережений кадровий потенціал.
  • Наявність функціонуючого медичного обладнання, хоча воно потребує оновлення.
  • Наявні ліцензії для здійснення медичної практики
  • Затверджені регіональні програми з покращення надання медичної допомоги населенню
  • Фінансування з місцевого бюджету відповідно до діючого законодавства
  • Використання стимулюючих виплат
  • Всебічна підтримка охорони здоров’я органами місцевого самоврядування
  • Активна позиція мешканців громади з питань об’єктивної оцінки охорони здоров’я та співучасті щодо покращення її якості.

Високий рівень задоволеності послугами лікарів висловлюють 70-90% мешканців міста, які взяли участь в опитуванні. Але в той же час існують негативні оцінки: 86,4% скаржиться на брак медичного персоналу, 85,0% на брак сучасного медичного обладнання, 84,4% на брак фаховості, некомпетентності медичного персоналу, 81,4% на недбалість медичного персоналу. Пацієнти схильні звертатись за медичною допомогою до сімейних лікарів у 77,2% випадків, до лікарів поліклініки - 55,4%. В опитуванні взяло участь 1849 респондентів (близько 11,8% мешканців громади), вибірку можна вважати репрезентативною за віком та статтю.

Аналіз показників захворюваності та поширеності хвороб, структури діяльності поліклініки та стаціонару виявляє міграцію пацієнтів до інших медичних закладів, які знаходяться за межами статистичних даних, що повʼязані з відсутністю профільних відділень та заключених пакетів НСЗУ.

Тенденцію щодо звернень пацієнтів громади до ЛПУ інших громад необхідно постійно контролювати та своєчасно вживати заходів щодо заохочення пацієнтів звертатися до Межівської центральної лікарні.

Основним тягарем для системи надання медичної допомоги громади є захворювання серцево-судинної системи та дихальної системи.

Дані про роботу ЕМД відсутні.

Фактори ризику ССП можна розділити на 2 групи: фактори, які не можна змінити та фактори, які можна змінити. До першої групи належать вік, стать та спадковість. До другої групи, які можна змінити, належать паління, надлишкова маса тіла, надлишкове вживання алкоголю, низька фізична активність та інші шкідливі звички.

Важливими показниками впливу на якість життя та прогноз при ССП та ЗОД є критичне ставлення до факторів ризику які можна змінити, а також наявність професійного лікарського супроводу, доступність медикаментів та відповідна культура лікування.

Іншим суттєвим показником, який впливає на тривалість життя в Межівській громаді та є причиною інвалідності жителів є рівень онкологічних захворювань.

Важливими елементами впливу на якість життя та прогноз при онкології є профілактичні заходи, а також можливість ранньої діагностики та лікування.

Скринінг – спеціалізований масовий медико-санітарний захід, спрямований на виявлення різних типів раку забезпечується використанням цілеспрямованих тестів. Метою є виявлення людей з порушеннями (ракові захворювання або передрак) та швидкому направлені цих людей на діагностику та лікування. Інформація щодо проведення заходів з ранньої діагностики онкологічних хвороб у Межівській громаді відсутня.

Хронічні респіраторні захворювання до яких відносять: астму, ХОЗЛ, респіраторна алергія, професійні захворювання легень, легенева гіпертензія також є значущою проблемою системи здоров’я громади.

Основні фактори ризику: паління, забрудненість повітря всередині приміщень, забруднення атмосферного повітря, професійні фактори ризику мають особливе значення у зв'язку з особливостями регіону: Межівська територіальна громада має високий рівень техногенного навантаження. Діяльність на території Межівської ТГ ТОВ «Демурінський ГЗК" Східного гірничо збагачувального комбінату створюють передумови небезпеки для здоровʼя мешканців громади. Також вплив на захворюваність здійснюють СГП у разі використання гербіцидів.

У Межівській територіальній громаді приділяється недостатньо уваги саме факторам ризику які можна змінити. З метою зменшення впливу основних факторів ризику та їх соціальних та економічних детермінант в громаді не проводиться робота по комплексній профілактиці та впровадженню ефективних заходів по вартості ведення випадків вказаних захворювань.

Недостатньо розвинутою є інфраструктура підтримки здоров’я спортивного спрямування. Доцільно на території громади збільшувати кількість об’єктів інфраструктури підтримки здоров’я, в закладах освіти, спорту.

Спостерігається позитивна динаміка смертності від туберкульозу (12,6-4,3-4,4), в той час, як смертність від ВІЛ/СНІД значно збільшилась, що вказує на відсутність скринінгового обстеження груп ризику(рекомендований показник 5% населення).

Мережа закладів надання первинної медичної допомоги в Межівській територіальній громаді представлена 7 амбулаторіями та 14 ФП. До територіальної громади входять і сільські населені пункти з чисельністю мешканців близько 700 осіб, на території яких знаходяться ФП(згідно до рекомендацій утримування бажано здійснювати за кошти громади).

В структурі КНП «ЦПМСД» працює 97 осіб, з них – 16 лікарів, середній медичний персонал – 43 особи, інші – 38. Кількість лікарів дозволяє охопити 100% населення громади, і заохочувати пацієнтів з інших громад.

За наданою інформацією КНП «ЦПМСД» кількість відвідувань пацієнтами лікарів порівняно з 2018 роком зменшилась на 22158, а кількість відвідувань лікарями хворих вдома – на 1739. Таке зменшення може бути пов’язаним з епідемією COVID19, збільшенням консультацій онлайн, але може вказувати на неповноту даних. Розшарування за нозологіями не було надане, за умови функціонування системи e-health та ICРC-2, це має бути основою для аналізу ефективності надання медичної допомоги та розробки заходів щодо її покращення.

Співвідношення загальної чисельності штату КНП (97 осіб) до кількості лікарів ПМД які заключають декларації (16 осіб) складає 5, що вказує на перевантаженість фонду оплати праці сервісними працівниками; це призводить до зниження персонального окладу профільних працівників та обмежує покращення матеріально-технічної бази КНП.

 Аналіз функціональних обов'язків та відокремлення посад безпосередньо не пов'язаних з лікувально-діагностичним процесом дозволить дати оцінку та напрацювати рекомендації щодо раціонального використання бюджету КНП.

Робота КНП «ЦПМСД» достатньо прозоро висвітлюється на офіційному сайті закладу, є функція електронного запису до лікаря, що створює умови для відсутності черги.

Фінансування закладу здійснюється за Програмою медичних гарантій( 2020 рік – 10037,56 тис. грн.), а також додатково фінансується з місцевого бюджету (2020 рік – 3706,1 тис. грн. – первинний та вторинний рівні).

Аналіз кількості звернень в поліклініку вторинного рівня - КНП “Межівська центральна селищна лікарня” з розшаруванням по патологіях, самозвернень та даних про кількість пролікованих в стаціонарі лікарні дозволяє припустити недостатню взаємодію між первинною та вторинною ланками надання медичної допомоги. Надмірне перевантаження останньої випадками, які мали бути локалізовані на первинній ланці. Суттєва різниця в рівні середньомісячної заробітної плати між працівниками КМП ЦПМСД та КМП «Межівська селищна лікарня» створює соціальну напругу та не сприяє налагодженню ефективного співробітництва між первинною та вторинною ланками охорони здоров’я.

В КНП «Межівська селищна лікарня» працює 104 працівника, в тому числі 17 лікарів, 61 м/сестра. Існує потреба в таких спеціалістах: інфекціоніст, хірург, невропатолог, дерматовенеролог, реабілітолог, акушер-гінеколог, терапевт.

Динаміка звернень до фахівців вторинного рівня з приводу захворювань 2018 – 37169, 2019 – 42732, 2020 – 19827; з приводу профоглядів 2018 – 22775, 2019 – 28401, 2020 – 7877. Звертає увагу відсутність пакетів надання медичної допомоги: при гострому інсульті, при інфаркті міокарда, при пологах.

Аналіз операційної діяльності стаціонару виявляє певні точки виконання планових показників, які безумовно потребують підтримки, але необхідно констатувати, що загальний рівень активності вторинної ланки надання медичної допомоги недостатній для професійного зростання персоналу, особливо лікарів хірургічних спеціальностей.

Лабораторні дослідження здійснюються на базі двох місць КНП «Межівська селищна лікарня» з штатною чисельністю 10 осіб та кількістю досліджень за 2020 рік – 82928. КНП «ЦПМСД» має укладений договір на лабораторне обслуговування. Відсутні дані щодо наявності у пацієнтів досліджень, що включаються до пакету медичних гарантій первинної ланки з переходом їх до амбулаторного прийому вторинної ланки. З метою ефективного використання коштів на утримання лабораторії в умовах договірних відносин має бути чіткий контроль за розмежуванням таких досліджень.

Фінансування КНП «Центральна лікарня Межівської селищної ради» 13588,00 тис. грн. з 01.04.2020 року здійснюється за Програмою медичних гарантій.

Додаток 1

МЕДИЧНЕ ОБЛАДНАННЯ

КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ЦЕНТР ПЕРВИННОЇ МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ" МЕЖІВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ

При населенні 15410 тис. осіб, заключено приблизно 17,2 тис. декларацій. Всього наявно 7 амбулаторій та 10 ФАПів. Автопарк укомплектований на 100% (13 автомобілів).

Недостатнє забезпечення медичним обладнанням. Нагальна потреба у оргтехніці. Потребує оновлення автопарк. Є проблема у відсутності транспортного сполучення віддалених населених пунктів з центром громади, в якій розташовані амбулаторія та лікарня.

З НСЗУ укладений договір за напрямком: «Первинна медична допомога», «Щеплення проти COVID». Обладнання відповідно до укладеного договору наявне в повному обсязі, але часто з вичерпаним терміном експлуатації. Відсутній системний моніторинг та фінансові ресурси для здійснення постійної модернізації обладнання.

Стан наявного обладнання:

 - Наявні 2 гематологічні аналізатори, 2 аналізатори сечі. Всі кабінети оснащені пульсоксиметрами, глюкометрами, тонометрами. Наявні 2 дефібрилятори. Використовується медична інформаційна система Medair. Широко застосовуються експрес-тести для визначення статусу ВІЛ/СНІД, сифілісу, вагітності, Сovid-19. Завершується будівництво двох амбулаторій. Всі амбулаторії оснащені технікою для телемедицини.

Є ПОТРЕБА в обладнанні в кожну амбулаторію (АЗПСМ): Гематологічні аналізатори, Біохімічні аналізатори, Аналізатор сечі, Холодильники для зберігання вакцин, Ноші медичні, Крісло-каталка. Кисневий концентратор, Хірургічні набори одноразові та багаторазові, Стерилізатори, Безконтактні термометри, Витратні матеріали.

Додатково: В амбулаторіях відсутнє обладнання для надання екстреної медичної допомоги: дефібрилятори автоматичні, або полу автоматичні.

КОМУНАЛЬНЕ НЕКОМЕРЦІЙНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ЦЕНТРАЛЬНА ЛІКАРНЯ" МЕЖІВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ"

Укладено 9 пакетів надання медичних послуг для закладів вторинного рівня. 60 ліжок на 22,5 тис. населення. Наявні всі ліцензії (на використання наркотичних препаратів, на медичну практику, використання джерел іонізуючого випромінювання.

Недостатнє забезпечення медичним обладнанням, наявне обладнання вже застаріло. Велика необхідність у орг.техніці. Невідповідність забезпечення санітарним транспортом згідно табеля оснащення.

УКЛАДЕНІ ДОГОВОРИ З НСЗУ:

1)Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах. 2)Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій. 3)Медична допомога дорослим та дітям в амбулаторних умовах(профілактика, спостереження, діагностика, лікування та медична реабілітація. 4)Гістероскопія. 5)Стоматологічна допомога дорослим та дітям. 6)Ведення вагітності в амбулаторних умовах. 7)Супровід та лікування дорослих та дітей ,хворих на туберкульоз ,на первинному рівні медичної допомоги. 8)Мобільна паліативна допомога дорослим та дітям. 9)Стаціонарна паліативна допомога дорослим та дітям.

Наявне обладнання – Обладнання відповідно до укладених договорів наявне в повному обсязі, але є потреба у сучасному медобладнанні. Забезпеченість медичним обладнанням сприятиме збільшенню наданих послуг та кращому фінансуванню від НСЗУ. Все обладнання в задовільному робочому стані.

Рентген обладнання застаріле (80-х років), але є один цифровий рентген. Автопарк налічує 3 авто (два із них зі 100% зносом). Використовується медична інформаційна система Ehealth.

Є загальна ПОТРЕБА в обладнанні – основні потреби:

Цифрова мобільна рентгенівська система – 1 од. Рентген.апарат - 1 од. Апарат УЗД з набором датчиків - 1 од. Автоклави - 2 од. Лабораторні аналізатори - 4 од. Офтальмологічне обладнання - 5 од. Помпа для ентерального харчування – 2 шт. Відеобронхоскоп – 1 од. Кисневі концентратори на 10л. двопотокові.

На загальну орієнтовну вартість – 15 500 000,00 грн.

БУДІВЛІ та КОМУНІКАЦІЇ

Первинний рівень медичної допомоги надає КНП "ЦЕНТР ПЕРВИННОЇ МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМОГИ" МЕЖІВСЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ. В структуру закладу входять 7 амбулаторій та 10 ФП. Технічний стан всіх будівель та інженерних комунікацій в незадовільному стані (крім Демуринськой АЗПСМ, в задовільному стані, але потребує проведення ремонтних робіт з утеплення приміщення у т. ч. даху, та капітального ремонту гаража). Всі амбулаторії мають високий рівень зношеності капітальних будівель та інженерних комунікацій. Будівлі потребують проведення ремонтних робіт таких як: укріплення фундаменту, (просідання несучих стін, наявність тріщин між плитами перекриття першого і другого поверхів (Межівський АЗПСМ)), ремонту та утеплення стін, заміни та утеплення даху, заміни вікон та дверей, систем опалення, водопостачання та водовідведення, ремонту електромереж, капітального ремонту приміщень. Всі амбулаторії потребують проведення додаткових робіт щодо інклюзивного доступу осіб з обмеженими можливостями до кабінетів амбулаторій та обслуговування інклюзивного туалету. У 2020 році розпочато будівництво амбулаторії з житлом у с. Веселеза за адресою вул. Капустіна, 7А. В АЗПСМ Слов'янська та Іванівська на даний час продовжується будівництво нових амбулаторії типу «АМ» з житлом для медичного працівника (ввід в експлуатацію заплановано на червень 2021 р.), потребують будівництва гаража для автомобіля. Проводити ремонтні роботи в старих будівлях амбулаторій на даний час не планують.

Інформації про стан будівель і інженерних комунікації та потреб в проведенні ремонтних робіт в ФПів не надано.

Вторинний рівень медичної допомоги надає КНП «Центральна лікарня» Межівської селищної ради. Основні приміщення та підрозділи розташовані у 9-ти будівлях, за адресою смт. Межова вул. Сонячна, 12 (стаціонар, поліклініка, інфекційне відділення, пологовий будинок, морг, хоз будівля, трансформаторна, хлораторна та гаражі). Технічний стан будівель незадовільний. Через дефіцит коштів, ремонтні роботи у багатьох приміщеннях лікарні не проводились з початку її відкриття (в експлуатації 44 роки). Потребують експертно - технічної оцінки будівель та інженерних комунікацій, для повної інформації про стан і необхідність проведення ремонтно-відновлювальних робіт (можливості планування і проведення комплексних ремонтів). Потребують проведення ремонтних робіт з укріплення фундаменту будівель, реконструкції систем водовідведення від фундаментів, капітального ремонту даху усіх будівель (крім будівлі «Стаціонар»), заміни системи опалення, ремонту системи водопостачання та водовідведення, заміни інженерних комунікацій, ремонту стін, капітального ремонту приміщень з частковою заміною підлоги, вікон та дверей, облаштування прибудинкової території (високий рівень зношеності шляхового покриття на внутрішньолікарняних дорогах). Інклюзивність будівлі для потреб маломобільних груп населення має тільки будівля «Стаціонар».

Додаток 2

Компетентність та кваліфікація медичного персоналу

Вторинний рівень

Лікарі :

  • кількість лікарів з вищою категорією - 4 (26%); загальна кількість лікарів 15.
  • кількість лікарів з першою категорією - 5 (33%); загальна кількість лікарів 15.
  • кількість лікарів з другою категорією - 0 ( %); загальна кількість лікарів 15.
  • Всього із сертифікатами 6 (4%)
  • Всього лікарів, що мають подвійну спеціалізацію - 4 (26%).
  • Лікарів з високим рівнем знання іноземних мов - 1 (6%).
  • Лікарів з середнім рівнем знання іноземних мов - облік не ведеться (%).
  • Інтернів - 4.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux